Hvordan bør du belyse baderommet?
God baderomsbelysning er viktig for rengjøring og de daglige morgen-og kveldsrutinene. Har du noen gang prøvd å sminke deg på et mørkt baderom? Eller at lyset kun kommer rett ovenfra, og kaster skygger i ansiktet? Om du trenger noen gode tips til hvordan du får en stemningsfull og praktisk baderomsbelysning, foreslår vi at du leser videre.
Bruk gjerne variert belysning, som downlights og speilbelysning
Bruk dimbare downlights i taket
Ikke alle bad har store vinduer, som betyr at mange har begrenset mengde med naturlig dagslys. For å få mest mulig ut av belysningen på et bad må man først og fremst tenke på hvor man plasserer hovedlyskildene, og at man kan variere lysstyrke basert på ditt behov.
Kanskje du kun trenger litt dunkel belysning i løpet av natten, men full fres når du skal gjøre deg klar om morgenen? Derfor anbefaler vi at du velger LED-spotter eller downlights som kan dimmes etter behov, da har du muligheten til å variere lysmengde.
Les også: Velg riktig belysning på kjøkkenet
Speil med belysning
Man står ofte foran speilet på badet, enten for å pusse tenner, barbere seg eller sminke seg. Ved speilet og vasken er det mest optimalt med lys som kommer forfra. Du kan velge LED-lys integrert i selve speilet, eller en god lyskilde montert rundt eller over speilet. Velg gjerne naturlig lys med fargegjengivelse. Du vil ikke angre, når du først har opplevd god speilbelysning vil du aldri gå tilbake til kun taklys!
Hvilken fargetemperatur bør man velge?
Du kan få lyspærer som avgir enten kaldt eller varmt lys, og alt imellom. For å finne riktig pære med rett fargetemperatur må du se på Kelvin-skalaen. Det vanligste i privatboliger er å bruke lyspærer mellom 2700-3000K. På baderom er det best å ha en fargetemperatur som minner mest mulig om naturlig dagslys.
- Under 2500K: Lyspærer under 2500K gir et veldig varmt og lunt lys, som passer perfekt som stemningsbelysning. Brukes ofte for å skape en lun atmosfære, i kombinasjon med annen belysning.
- 2500-2700K: Varmhvitt lys er ofte i denne skalaen, lyspærene har en ganske lun glød som passer i rom der man skal hygge seg, som f.eks i stua.
- 3000K: Dette lyset er blant det vanligste å benytte på badet, om man kan dimme det. Det er noe hvitere enn det varmhvite lyset, og fungerer godt flere steder i hjemmet.
- 3500K: Dette lyset har en hvit fargetemperatur, og blir ofte referert som hvitt lys. Det er et nøytralt lys som kan passe godt i arbeidsområder, som vaskerom, kjøkkenbenken eller kontor.
Velg LED-belysning
På baderom anbefales det LED-pærer. De er litt dyrere enn halogen, men de varer mye lengre, er tryggere å bruke i våtrom og kan dimmes. LED-belysning er i tillegg ofte bedre for både miljøet og lommeboka, ved at de er mer energieffektive. Ved å velge dimbare pærer kan du ha full belysning når du skal vaske badet, og når du skal slappe av eller ta et bad kan du senke belysningen til en behagelig atmosfære.
Sikkerhet på baderommet
Belysning på et baderom skiller seg litt ut fra de andre rommene i boligen, du må nemlig ta hensyn til sikkerhet for våtrom. Elektriske installasjoner i våtrom må utføres av en elektriker. Våtrommet er inndelt i 3 soner, etter hvor stor fuktpåkjenning det er. Dette avgjør hvilke typer lamper du kan velge i de ulike sonene, og hvilken IP-grad lampene skal ha.
Badet kan deles inn i 3 soner:
- Sone 0: Innvendig del av dusj eller badekar. Sonen slutter 10 cm over gulvet, eller 10 cm over der hvor vannet renner ut fra badekaret.
- Sone 1: Innvendig del av dusj eller badekar, og over badekar. Strekker seg opp til 225 cm over gulvet.
- Sone 2: Belysning i nærheten av dusj eller badekar. Sonen strekker seg 225 cm over gulvnivå, og omfatter området fra dusj-sonen og badekaret, til og med 60 cm utenfor.
Belysning i sone 0 må være spesialberegnet for dette, med en IP67. Belysning i sone 1-2 må være godkjent etter standarden IP44. Utenfor disse sonene kan du montere vanlig belysning, bare sørg for at alt av elektriske installasjoner er jordet.
Les mer om belysning
Belysningsguide: Slik velger du riktig belysning på kjøkkenet
Kjøkkenet er på mange måter hjemmets hjerte, og det er et naturlig samlingspunkt. Derfor er det viktig med riktig belysning - for presisjon på kjøkkenet, renhold og ikke minst den rette stemningen.
Slik frisker du opp stuen med ny belysning
Har du kun «the big light» i taket? Ønsker du å skape ulike soner til forskjellige aktiviteter? Her kan du lese noen gode tips til hvordan du kan friske opp stuen din med riktig og moderne belysning.
Mulighetene med LED-lys!
LED-belysning blir bare mer og mer populært, og med økt etterspørsel har det kommet et hav av muligheter.