KEV

Hvordan bør du belyse stuen?

Stua er et av de viktigste, mest brukte rommene i de aller fleste hjem. Det er her familien kan sette seg ned etter en lang dag på jobb eller skolen, og slappe av. Uansett om du har mye eller lite naturlig lys i stua, er det viktig med god lyssetting – det er dette som setter stemningen!

Åpen dagligstue og kjøkken med takspotter

Start med hovedbelysningen

Vi anbefaler deg å tenke på at belysningen skal ha flere funksjoner, og flere lag. Dette kan skape ulike stemninger, til ulikt behov. Det kan også være lurt å starte med hovedbelysningen, dette kan være downlights, spotlights eller en god taklampe. Her burde belysningen gi god lysspredning, og den bør kunne dimmes.

Stue med taklampe

Foto: SG Armaturen

Plassering av spotlights og downlights 

Når du skal gå i anskaffelse av downlights til stua er det et par ting du bør tenke på. Det er lurt å planlegge godt i forkant, slik at man får godt resultat og riktig plassering av belysningen. Her har vi noen gode tips til plassering av downlights:

• Downlights og spotlights bør monteres ca. 40-50 cm fra veggen

• Planlegg montering av downlights etter møblering og mediautstyr

• Du trenger ikke tenke symmetri, se heller hvor du har behov for belysning

• Ikke overdriv bruken av downlights, det ser ikke pent ut, og lyset blir flatt

• Lys gjerne opp veggen – vertikal belysning gir en dybdefølelse

• Dropp downlights som er vendt mot sittegruppe, da blir du kanskje blendet når du sitter eller ligger

• Unngå downlights eller spotlights som er vendt mot, eller rett over TV-skjermen – dette kan gi gjenskinn

• Velg gjerne justerbare downlights og spotlights, da kan du belyse spesielle ting – som et kunstverk, en bokhylle eller et fint bilde 

• Unngå LED-pærer med for blålig eller kaldt lys, og de bør være dimbare

Dekorative taklamper

Det er ikke bare spotlights og downlights som gir god belysning, du kan også bruke hengende taklamper. En vakker taklampe kan være veldig dekorativ i stuen din og kan være et vakkert blikkfang i interiøret ditt. Ved å bruke dimbare lyspærer kan du både justere ønsket mengde lys, men også i mange tilfeller varmetemperaturen på lyset. Varier gjerne mellom ulike stiler, lengder og størrelser for å skape et unikt uttrykk hjemme. En pendellampe kan for eksempel sette prikken over i’en over stuebordet eller spisebordet ditt.

Les også: Lysstyring med stemninger og automasjon 

Interiør bildet med to vegglamper hengende tett sammen
Spisestue med taklamper hengende over spisebordet
Lyspære hengende i dens ledning

Finn riktig veggbelysning

Vegglamper kan løfte helhetsinntrykket i boligen din, gi større romfølelse og bidra til hyggelig stemning i stua. Stylingmulighetene er mange, og du kan bruke vegglamper til å rette fokus på spesifikke områder i stua di. Stua er rom for hygge, så bruk gjerne litt lunere lys enn i andre rom. 

Et godt tips er å belyse frie vegger og mørke områder, for større romfølelse. Planlegg godt hvor du skal sette opp veggbelysning, gjerne i forhold til plassering av møbler, trapper og hjørner.  

Innendørs trapp belyst av veggmonterte lys
lys på innendørs vegg

Ny belysning i stuen?

Ta kontakt med en av våre dyktige elektrikere, så hjelper vi deg å finne riktige belysning for din stue!